За учители

Скъпи колеги!

Ето и някои идеи за разнообразяване на часовете по физика и астрономия. Някои от програмите използвах в състезанието "Светът на ЦЕРН", което проведох с ученици от десети клас.

Това е програма, с която ще може да проведете например една викторина или състезание. Трябва да отидете на http://equizshow.com/, да изберете Create a Quiz Show, да въведете име и парола за викторината и след това да я създадете. Може да разделите въпросите в области (трябва да ги напишете на латиница, както и името на викторината). Самите въпроси може да си изписвате на кирилица. За повече подробности и пример на създадена викторина, кликнете тук.

EclipseCrossword е бърза, лесна и безплатна програма за съставяне на кръстословица за кратко време. Отидете на този адрес http://www.eclipsecrossword.com/index.html, за да я свалите. Тази програма работи и на кирилица, така че могат да се въвеждат думите и техните значения на български език.

Jigsaw Puzzle Lite 1.7.4

Пъзел игра

Jigsaw Puzzle Lite е много приятна пъзел игра. Програмата включва множество различни пъзели на най-различна тематика, като програмата позволява вие сами да генерирате пъзел със собствена любима снимка или изображение. В официалния сайт на играта от http://www.kraisoft.com/store/jigsaw_packs.htm, ще можете да намерите още повече картини. Играта е напълно безплатна.

Jigs@w Puzzle 2

Това е още една програма за създаване на пъзел, която има и безплатна версия. Хубавото е, че можете да работите и на български език, както и да си качвате музика към създадения пъзел.

Създаване на пъзел с програмата.pdf

ContentGenerator.net home  

На този адрес  http://www.contentgenerator.net може да намерите три безплатни програми:

The Multiple Choice generator- програма, с която ще може да създадете тест в три варианта:

  • The Big Quiz - за голяма интерактивна дъска
  • Quiz + Text - малък тест, в който може да се въвежда обширен текст с въпроси
  • Mini-quiz - малък тест, който да вградите в сайт.

Menu screen

ContentGenerator.net home

Match-up quiz generator също е програма за създаване на тест с въпроси, които изискват свързавене на съвпадения.

Interface used in the Match-up quiz generator

ContentGenerator.net home

Третата програма е тест, който се генерира в забавна игра наречена "Изхвърли учителя".игра флаш

Докато решават въпросите, учениците могат на воля да злорадстват по своя учител, като същевременно строят съоръжение, с което да го изхвърлят. Последното могат да постигнат единствено, ако вярно отговорят на всички въпроси.  За да създадете тази игра, трябва да въведете най-малко 15 въпроса.